جایزه و تخفیفات ویژه اینستاگرامو دنبال کن
5 تیپ شخصیتی منفی کارمندان را در محیط کار دور کنید تا بازدهی وافزایش کار را بالا ببرید . محیط کار و همکاران : شخصیت و آینده ی شما ، میانگین رفتار و دیدگاه های 5 نفر از افراد نزدیکتان است که اکثر اوقات خود را با آنها سپری می کنید . این جمله در ظاهر تاثیر گذار نیست ، اما کافی است که پنج شخصیت ثابت و تکرار شده ی زندگیتان را به خاطر آورید تا به اهمیت این جمله پی ببرید . مطمئناً تمام افراد جامعه مثبت اندیش و مثبت نگر نیستند و برخی از افراد جامعه منفی نگرند (یک نفر در کل ایران) . شما چه شاغل باشید ، چه دانشجو باشید با مجموعه ای از آدمها ارتباط نزدیکتری دارید ، شاید در این مجموعه افرادی وجود داشته باشند که منفی نگرند . به جای تاثیرات مثبت ، تاثیری منفی بر روحیه و بازدهی شما در کار و درس خواهند داشت .
به شما پیشنهاد می کنیم که این افراد را از زندگی خودتان حذف کنید و یا ارتباطتان با آنها را محدود کنید . چرا که این افراد میتوانند حضور مخربی داشته باشند که ضررشان به مراتب بیشتر از سودشان است . چند مشخصه وجود دارد که با شناخت و آگاهی از این خصوصیت ها می توانید آدمهای منفی نگر و مخرب را شناسایی کنید . اگر یکی از همکارانتان یکی از این ویژگیها را داشت ، ارتباط خود را با او به حداقل برسانید . در این صفحه پنج دسته افراد را نام میبریم که همکاری و ارتباط مداوم و صمیمانه با آنها میتواد برایتان مضر باشد . برای افزایش بازدهی و کارآیی حتما مطلب « 5 تیپ شخصیتی منفی کارمندان » را بخوانید .
مطمئناً در محیط کار شما افرادی حضور دارند ، که همیشه ساز مخالف می زنند و همه چیز از دید آنها غیر ممکن است . حتی ممکن ترین کارها . این افراد به شدت باعث دلسردی و ناامیدی می شوند . وقتی در مورد کار و ایده ای که در ذهن دارید با این افراد مشورت میکنید . آنها بدون درنگ به شما پاسخ می دهند که چنین چیزی غیر ممکن است ، مگه ممکنه؟
شاید هم با لحنی که خالی از تمسخر نیست . بگویند چه دل خوشی داری ! چه خیالهای باطلی … شما هر چند هم اراده داشته باشید ، نمی توانید از تاثیر این جمله ها ایمن بمانید . مخصوصاً اگر این جملات زیاد تکرا ر شوند . واقعاً این افراد نباید جایگاهی در زندگی شما داشته باشند و اگر به دنبال موفقیت هستید . سریعاً این افراد را از لیست دوستان و همکاران قابل اعتمادتان حذف کنید . یک بار فرصت زندگی کردن دارید ، پس از این فرصت نهایت استفاده را ببرید و همه ی غیر ممکن ها را ممکن کنید .
از شما می خواهم که یک روز کاری خود را مرور کنید ، چند ساعت و یا چند دقیقه از ساعات کاری شما صرف حرف زدن با همکارانتان شده است . اگر حرف زدن در روند کار و میزان کیفیتش تاثیر بدی ایجاد نمی کند ، حرف زدن بلامانع است . اما اگر کارتان احتیاج به تمرکز دارد و حرف زدن کمیت و کیفیت را پایین می آورد ، قطعاً نباید در طول یک روز کاری ، بصورت میانگین ، بیشتر از نیم ساعت حرف بزنید . صحبت کردن یکی از بهترین روشهای ارتباط برقرار کردن است ، اما باید افراد بدانند که در محیط کار چه زمانی دست از صحبت کردن بکشند .
حالا این عادت همکارانتان را بررسی کنید ، ببینید که کدامشان بیشتر از حد معین حرف می زنند . وقتی این افراد را شناسایی کردید سعی کنید دورتر و با فاصله از آنها بنشینید و تا جایی که برایتان مقدرو است . در نزدیکی آنها ننشینید و تنها در تایم مخصوص استراحت با این افراد ارتباط کلامی برقرار کنید .
در هر مکانی و با هر نوع افرادی که همکار باشید ، مطمئناً رقابتی در بین شما و همکارانتان بوجود می آید ، مخصوصاً اگر کارتان در یک حیطه باشد . هر عادتی تا زمانی که در حدی نرمال و طبیعی باشد ، مشکل ساز نیست اما وقتی که از حد طبیعی اش خارج شد برایتان دردسر ساز می شود . رقابت در بین همکاران نیز چنین است ، سعی کنید رقابتی دوستانه و سالم داشته باشید و از افرادی که رقابتی غیر دوستانه را با شما دارند ، دوری کنید . پیشنهاد میکنم که رقیبتان را بشناسید اما بزرگش نکنید .
از افرادی که همیشه از محیط و از کار گلایه دارند و افرادی که همیشه ناراضی اند ، دوری کنید . افرادی که برای انجام ندادن ، همیشه دلیل دارند و خود را به هر دلیل موجه و غیر موجهی قانع می کنند افرادی مناسب برای همکاری نیستند . شاید این رفتار ، تنها سابقه ی کاری خودشان را خراب کند اما باعث می شود که از کارتان لذت کافی را نبرید .
افرادی که عادت بی توجهی دارند ، معمولاً نسبت به هر چیزی بی توجه هستند ، حتی نسبت به کاری که به آنها واگذار می شود کم توجهی می کنند . این افراد بطور معمول برای انجام کارها و وظایفشان باید چند بار به آنها تذکر داده شود . اگر چنین فردی در محیط کارتان وجود دارد ، شما با مشکلاتی مانند اتلاف وقت و انرژی ، انجام کار بیشتر از وظایف تعیین شده و … قطعاً چنین افرادی در محیط کار بعد از مدتی غیر قابل تحمل می شوند ، اما از همان ابتدا شما می توانید موضع خود را مشخص کنید و زیاد با آنها در ارتباط نباشید . تا مجبور نباشید مسولیت و کارهایشان را انجام دهید .
بیشتر بخوانید:
فعالیت تاخرید ؛ مشاوره خرید و راهنمای خرید و فروش ؛ نقد و بررسی محصولاتی که در فروشگاه های اینترنتی ایران موجود هستند . و بررسی مشکلات و آموزش نحوه کارکرد و کارایی مشخصات فنی دستگاه لوازم خانگی و دیجیتال ؛ برایتان بیدرنگ می نویسیم.
لطفا فقط سوالات مشاوره و خرید بپرسید.
« مشکلات فقط در نظرات پاسخ داده می شوند »
بازیابی پسورد
پسورد شما به ایمیل شما ارسال خواهد شد