فناوری صدای فراگیر در بلندگوها چیست؟ نحوه دریافت صدای فراگیر
فناوری صدای فراگیر در بلندگوها چیست؟ کاربرد و نحوه دریافت صدای فراگیر ؛ فناوری ای است که برای غنی سازی کیفیت تولید صدا برای شنوندگان ، با استفاده از چندین کانال صوتی از بلندگو های اطراف شنونده ، استفاده می شود .
همچنین می توان گفت که « صدای فراگیر » ، تکنیکی است که با دستکاری بومی سازی صدا ، درک فضای مکانی صدا را افزایش می دهد . این کار با استفاده از کانال های صوتی گسسته و متعدد حاصل می شود. فرمت ها و تکنیک های مختلفی برای تولید صدای فراگیر وجود دارد.
برخلاف کانال های صفحه نمایش ، صدای تولید شده توسط فناوری صدای فراگیر از شعاع 360 درجه در صفحه ی دو بعدی است .
Surround sound از چندین کانال استفاده می کند که هر کانال یک بلندگو اختصاصی در درون سیستم دارد. این فناوری محیط صوتی عالی و صدای غنی تر و کامل تری را در اختیار شنوندگان قرار می دهد .
سیستم صوتی فراگیر به دو صورت « واقعی » و « مجازی » وجود دارد ؛ که مجازی ، از بلندگو های کمتری استفاده می کند ، اگرچه به نظر می رسد صدا از چندین بلندگو پخش می شود . Surround sound نه تنها به تولید صدایی با کیفیت کمک می کند .
بلکه می تواند به میزان قابل توجهی پویایی دامنه و تونالیته ( tonality ) سیستم را حتی در حجم صوتی کم تا متوسط ، بهبود بخشد . صدای فراگیر بیشتر در فیلم ها ، تلویزیون ها و بازی های ویدئویی استفاده می شود ؛ که به ارائه یک تجربه صوتی همه جانبه و عالی کمک می کند .
کاربرد های فناوری صدای فراگیر در بلندگوها
اولین کاربرد Surround sound در سینما ها بود . قبل از صدای فراگیر ، سیستم های صدای تئاتر معمولاً دارای سه کانال صدا بودند ، بلندگو هایی که در سمت چپ ، مرکز و راست جلوی مخاطب قرار داشتند . صدای فراگیر یک یا چند کانال به بلندگو های پشت شنونده را اضافه می کند و قادر به ایجاد احساس صدا از هر جهت افقی 360 درجه در اطراف شنونده است . قالب های صدای فراگیر در روش های تولید و ضبط به همراه تعداد و موقعیت کانال های اضافی متفاوت هستند .
مشخصات فناوری صدای فراگیر در بلندگوها ( Surround sound )
رایج ترین مشخصات صدای فراگیر ، استاندارد 5.1 ITU ، تعداد 6 بلندگو را فراخوانی می کند . مرکز ( C ) در جلوی شنونده ، چپ ( L ) و راست ( R ) با زاویه 60 درجه در هر دو طرف مرکز .
و سمت چپ ( Left Surround ( LS و ( Right Surround ( RS در زاویه 100-120 درجه.
به علاوه یک ( sub-woofer ) که موقعیت آن زیاد مهم نیست.
گرچه سینما و موسیقی متن فیلم ها ، کاربرد های عمده ای از تکنیک های فراگیر را نشان می دهند .
اما دامنه کاربرد آن گسترده تر از آن است ، زیرا صدای فراگیر امکان ایجاد یک محیط صوتی را برای انواع اهداف ، فراهم می کند .
تکنیک های صوتی چند کاناله ، ممکن است برای تولید محتوای مختلف به عنوان موسیقی ، گفتار ، صداهای طبیعی یا مصنوعی برای سینما ، تلویزیون ، پخش یا رایانه ها استفاده شود .
به عنوان مثال ، از نظر محتوای موسیقی ، یک اجرای زنده می تواند از تکنیک های چند کاناله در زمینه یک کنسرت در فضای باز ، یک تئاتر موسیقی یا برای پخش استفاده کند .
این امر بیشتر مربوط به روایت های سینما است . به عنوان مثال گفتار شخصیت های یک فیلم . اما ممکن است برای نمایش هایی برای تئاتر ، کنفرانس یا ادغام نظرات مبتنی بر صدا در یک برنامه مهم ، کاربرد داشته باشد.
روش های ایجاد صدای فراگیر
صدای فراگیر به چند روش ایجاد می شود. اولین و ساده ترین روش استفاده از تکنیک ضبط صدا ی فراگیر است : گرفتن دو تصویر استریو مجزا ، یکی برای جلو و دیگری برای پشت یا استفاده از یک تنظیم اختصاصی .
رویکرد دوم پردازش صوت با روش های محلی سازی صدا برای شبیه سازی زمینه صدای دو بعدی ( 2 – D ) با هدفون است .هم چنین ، صدای فراگیر می تواند با تسلط بر سطح ، از منابع استریوفونیک ( stereophonic ) مانند ( Penteo ) پنتئو حاصل شود .
که از تجزیه و تحلیل پردازش سیگنال دیجیتال ضبط استریو برای تجزیه صداهای فردی به سمت موقعیت های پانورامای مؤلفه استفاده می کند ، و سپس آن ها را ، بر این اساس ، در یک کانال پنج تایی قرار می دهد .
با این حال ، روش های بیشتری برای ایجاد صدای فراگیر از استریو وجود دارد ، به عنوان مثال با روال های مبتنی بر ( QS ) و ( SQ ) برای رمزگذاری صدای ( Quad ) ، که در آن ساز ها به بیش از 4 بلندگو در استودیو تقسیم شده اند . معمولاً به این روش ایجاد محیط فراگیر با روال نرم افزاری ( up mixing ) گفته می شود .
بیشتر بخوانید :