تلویزیون های OLED مزایا و معایب آن چیست ؟

زمان مطالعه : 9 دقیقه

 تلویزیون های OLED مزایا و معایب آن چیست ؟

 تلویزیون های OLED مزایا و معایب آن چیست ؟ برای خرید تلویزیون باید نکاتی را در نظر بگیریم و باید قبل از خرید تکلیفمون را روشن کنیم . که چه نوع تلویزیونی با چه رزولوشنی می خواهیم و چه نوع نمایشگری برایمان مناسبتر است . یک تلویزیون lcd می تواند کیفیت مورد نظر را داشته باشد! یا نه باید حتماً پلاسما باشد ! شاید هم Oled ها . باید حتماً تلویزیونی از نوع 4k داشته باشیم تا خیالمان از بابات کیفیتش راحت شود . شاید هم زیبایی و ظرافت تلویزیون های منحنی فریبنده ترین نوع تلویزیون برایتان باشد .

برترین تلویزیون های OLED نسبت به سایر تلویزیون های دیگر بر کسی پوشیده نیست و ناگفته پیداست . که این تلویزیون ها با استفاده از تکنولوژی پیشرفته و کیفیت و وضوح شگفت انگیز خود بهترین گزینه برای تماشای هر نوع محتوای ویدیویی هستند . تلویزیون های  OLED با این همه نازکی و سبکی و نمایش رنگ مشکی پر کلاغی و کم مصرف بودن و وضوح بالا ، می توانند شما را هیجان زده کنند . این تلویزیون ها مخصوصاً برای کسانی که به دیدن فیلم های اکشن و سریع و مسابقات ورزشی علاقه دارند ، بسیار مناسب است .

تلویزیون های OLED

چرا که با نرخ نوسازی سریع تصاویر پدیده ی تاری تصاویر متحرک را به کلی از بین می برند . با نرخ نوسازی تا 1000 برابر بیشتر از انواع LCD های رایج در بازار می توان تماشای تصاویر سریع را لذت بخش تر کرد . دقت کرده اید ، هنگامی که به تماشای فیلمهای سریع می نشینید ، تصاویر تار و ناواضح دیده می شوند ! این مشکل به خاطر نرخ نوسازی پایین است . خوشبختانه در اولد ها این مشکل به کلی حل شده است . همچنین به دلیل اینکه هر پیکسل موظف است روشنایی مورد نیاز خودش را تامین کند ، کنتراست در این تلویزیون ها بی نهایت است .  رنگ مشکی عمیق هدیه ی این کنتراست فوق العاده به تلویزیون شماست .

همچنین قابلیت پخش سه بعدی در تلویزیون های OLED از نوع اکتیو و پسیو ، یکی دیگر از مزیتهای این تکنولوژی به حساب می آید . حالا اگر تلویزیونهای OLED به دلتان نشسته است ،علاوه بر ال جی ، سامسونگ و به تازگی سونی و پاناسونیک هم  به جرگه ی تولید کنندگان این نوع تلویزیون پیوسته اند . در انتخاب برند هم دستتان باز هست و می توانید . از بین بهترین های ال جی ، یا از بین بهترین های سامسونگ و یا شاید هم از بین تلویزیون ها ی سونی تلویزیون ایده آل خود را پیدا کنید .  اگر قصد خرید تلویزیونی بالا رده را دارید ، در ادامه با مفهوم تکنولوژی OLED و LCD ها اشنا شوید.

رسانه ها همیشه بهترین راه برای تبلیغات بوده اند . هر گاه محصول جدیدی از راه می رسد رسانه ها و تلویزیون با سر وصدایی که راه می اندازند ، نظر همه ی مردم را به آن محصول جلب می کنند . امروزمی خواهیم تکنولوژی و فناوری جدید اولد« OLED » را معرفی کنیم اما مشکلی هست و آن هم نبود بستر نمایش مناسب .

برای به تصویر کشیدن این فناوری باید تلویزیون اولد در اختیار باشد تا با استفاده از آن ویژگیها و مزایا و معایب این تکنولوژی تازه نفس را نمایش داد . به زبان سادتر ، کیفیت HDR را حتماً شنیده اید . می دانید که مخفف واژه ی « High Dynamic Range » و محدوده ی دینامیکی وسیعی را در بر می گیرد . یعنی این استاندارد توانایی نمایش دادن یک میلیارد رنگ را دارد . این یعنی نمایش جزئیات دقیق تر از واقعیت . این در حالی است که تلویزیون های دیگر قادر به نمایش تنها 16 میلیون رنگ هستند .احتمالاً در حال مقایسه ی عددی این دو استاندارد هستید ، و از اینکه دو نمایشگر می توانند اختلاف رنگی به  وسعت 900 میلیون رنگ داشته باشند ، به هیجان آمده اید.

اما مشکل اینجاست که نمی توان این اختلاف رنگ و اختلاف جزئیات را با یک نمایشگر غیر HDR به نمایش درآورد . اگر نمایشگر شما اچ دی ار نباشد ، تنها قادر به نمایش 16 میلیون رنگ است و تلاش برای دیدن مزایای تلویزیونهای اولد در این نمایشگر معمولی بی فایده است . در مورد تکنولوژی OLED نیز دقیقاً همین مشکل وجود دارد و نمی توان ویژگی هایش را به وسیله ی یک نمایشگر غیر OLED نشان داد . 

تلویزیونهای LED وجود خارجی ندارند

چند سال پس از ورود  تلویزیونهای  LCD به بازار ، سازندگان از آمدن تلویزیونهایی موسوم به LED خبر دادند و فروش و تبلیغات گسترده برای این تلویزیونها شروع شد . فروشندگان هم وقتی دیدند کلمه ی LED می تواند معجزه کند ، دست به دامانش شدند و به این ترتیب بود که گندم نمایان جو فروش ال سی دی ها را به نام ال ای دی به مردم غالب کردند . می دانید که تلویزیونی به نام LED وجود خارجی ندارد ، تنها اسمی است که برای فروش بیشتر روی از آن استفاده شده است .

همه ی تلویزیون های موجود LCD هستند . اما برای روشنایی نور پس زمینه از لامپهای  LED استفاده شده است . یعنی تلویزیون شما از نوع «LED-backlit LCD» است و به معنای ال سی دی با نور پس زمینه ی ال ای دی می باشد . اگر به اطلاعات بیشتر در این زمینه علاقه مند هستید مقایسه ی انواع تلویزیون ها را بخوانید.

بالاتر از سیاهی هم رنگی هست « تلویزیون های OLED » 

از اصلی ترین تفاوت تلویزیونهای OLED با تلویزیونهای LCD « اصلی ترین رقیب تلویزیونهای اولد» عدم استفاده از نور پس زمینه است ، به این ترتیب تلویزیونهای اولد رنگ سیاده واقعی را نمایش می دهند و کنتراست بی نهایتی هم دارند . به زبان ساده تر در تلویزیونهای OLED پیکسلهای سازنده باید خودشان نور خودشان را تامین کنند و به همین دلیل هنگام نمایش دادن رنگ مشکی ، کافی است این پیکسلها خاموش شوند تا عمیق ترین رنگ سیاه را به تصویر بکشند و نتیجه ی آن هم کنتراست بی نهایت خواهد بود.

اینجاست که می توان به جرات گفت « بالاتر از سیاهی هم رنگی هست» . در قسمت قبل گفتیم که تلویزیونهای ال سی دی در سیاهترین حالت ممکن هم مقداری روشنایی دارد . بنابراین اگر می خواهید تلویزیون ال سی دی بخرید ، حتماً به کنتراست آن توجه کنید . اما خوشبختانه در تلویزیونهای OLED منتراست بی نهایت است . تا چند سال پیش وقتی از کنتراست تلویزیونها صحبت می شد ، پلاسما یکه تاز میدان بود . اما اکنون دیگر تلویزیونهای اولد با کنتراست بی نهایت تنها رقیب اصلی پلاسما هستند . البته ناگفته پیداست که OLED ها برنده ی این رقابت ها خواهند بود.

 

در قسمت های قبل ، مزایا و معایب پلاسما را بررسی کردیم و گفتیم که چرا دیگر از پلاسما ها خبری نیست . اینجا بطور خلاصه باز گو می کنیم که پلاسماها دارای مزیتهایی نظیر ، Refresh Rate بالای 600 هرتز، تولید رنگ سیاه عمیق تر از ال سی دی ، روشنایی خیره‌کننده و کنتراست بالا . معایبی نظیر ضخامت زیاد ، سنگین بودن ، مصرف انرژی بالا ، محدودیت در کیفیت «رزولوشت فول اچ دی» هستند و بنابر این دلایل تولید تلویزیونها ی پلاسما چند سال است که متوقف شده است .

OLED و lED ، با یک حرف اختلاف

اما OLED واقعاً به چه معناست ، در یک تعریف ساده می توان گفت که OLED مخفف واژه ی « organic light-emitting diode» است . که به دیودهای ارگانیکی گسیل نور معنی می شود . در OLED هر پیکسل به تنهایی برای ایجاد رنگها خاموش و یا روشن می شود . LED ها د رواقع همان LCD ها هستند با نور پس زمینه بوسیله ی لامپهای LED تامین می شود . و همین منبع نور متفاوت تفاوت اصلی این دو نوع تکنولوژی است .

نمایشگر های بزرگ اولد خیلی دیر به بازار آمدند ، در واقع ساخت این نوع نمایشگرها در ابعاد بزرگ کار مشکلی بود . و به همین دلیل تنها در نمایشگرهای 4 اینچی از این تکنولوژی استفاده می شد . تا اینکه سرانجام در سال 2012 شرکت پیشتاز سامسونگ ، تلویزیون OLED را تولید و روانه ی بازار کرد . و این چنین شد که  داستان تلویزیون OLED شروع شد . در سال 2013 ال جی نیز از تلویزیون OLED خود با اندازه ی 55 اینچ رونمایی کرد .

 

ال جی و سامسونگ در تولید تلویزیونهای اولد « OLED » پیشتاز بودند ، اما حالا شرکتهای دیگری چون سونی و پاناسونیک هم دست به کار شدند و به این جمع پیوسته اند . تلویزیونهای OLED به دلیل ساختاری که دارند و به دلیل عدم نیاز به نور پس زمینه و عدم نیاز به قطعات اضافی ، ضخامت بسیار کمی دارند و تلویزیونهای 55 اینچی OLED با ضخامت کمتر از 5 میلی متر هم تولید می شوند .

البته ناگفته نماند که این تلویزیونها به ضخامت هر چه کمتر فکر می کنند و هر سال از تلویزیونهای باریک تری رونمایی می کنند . می دانید که هر چه ضخامت کمتر باشد ، به دنبال آن وزن نیز کاهش می یابد . بنابراین می توان گفت که تلویزیون های OLED وزن بسیار کمتری از سایر تلویزیونها دارند . در یک کلام ؛تلویزیونهای OLED از تلویزیونهای LCD  باریک تر و سبک تر هستند.

 

 

مصرف انرژی در تلویزیون OLED

می دانید که مصرف انرژی در تلویزیونهای LCD همواره و تحت هر شرایطی ثابت است . اما در تلویزیونهای OLED بسته به محتوای نمایش داده شده میزان مصرف انرژی متفاوت است . در تلویزیونهای OLED اگر تصویر در حال نمایش تیره باشد ، مصرف انرژی کمتر و اگر روشن باشد ، مصرف انرژی بیشتر. چرا که به هنگام نمایش دادن رنگ تیره پیکسلهای مربوطه خاموش می شوند . اما در ال سی دی ها چنین نیست و نور پس زمینه همیشه روشن است . روشنایی و کنتراست در تلویزیونهای OLED به این صورت است ؛ این تلویزیونها از لحاظ روشنایی نمی توانند با  LCD رقابت داشته باشند .

تلویزیون های OLED در روشن ترین حالت ممکن ، توانایی روشن شدن تا 800 نیت را دارند و این در حالی است که LCD ها قادر به روشن شدن به میزان 1500 نیت هستند . اما در نمایش دادن رنگ سیاه هیچ تلویزیونی به پای تلویزیونهای OLED نمی رسد . اما یکی از معایب تلویزیونهای OLED مربوط به میزان روشنایی آنهاست . بنابراین برای محیط های پر نور ، تلویزیون های LCD مناسبترین گزینه هستند . از لحاظ مصرف انرژی تفاوت چندان زیادی با هم ندارند.

کیفیت Ultra HD  را با OLED تجربه کنید

از دیگر قابلیتهای تلویزیون های OLED می توان به رزولوشن Ultra HD و یا 4k اشاره کرد . البته ناگفته پیداست که این ویژگی را در تلویزیونهای LCD بالا رده هم می توان پیدا کرد . اما همه ی تلویزیونهای OLED با این رزولوشن تولید شده اند و ویژگی جداناپذیر پنلهای OLED است . شاید تا چند سال پیش خرید تلویزیون های با رزولوشن 4k کار چندان منطقی نبوده باشد ، اما اکنون با توجه به وجو سایر دستگاه هایی که از این کیفیت پشتیبانی می کنند . می توان از مزایای رزولوشن فور کی نهایت لذت را برد.

برای نمونه محصولاتی نظیر کنسول های سونی و ایکس باکس وان اس با پشتیبانی از  اولترا اچ دی لذت انجام بازی و تماشای فیلم را چندیدن برابر کرده اند . در تلویزیونهای قدیم از استاندارد SDR در ساخت تلویزیونها استفاده می کردند . اما امروزه استاندارد جدیدی به نام HDR جایگزین این استاندارد قدیمی شده است . از مزایای تکنولوژی HDR می توان به افزایش کنتراست و پشتیبانی از طیف وسیعتری از رنگ ها اشاره کرد . این تکنولوژی در تمام تلویزیونهای OLED به کار گرفته شده است و به همین دلیل تعداد رنگهای این نوع تلویزیونها به مقدار قابل توجهی افزایش یافته است . اگر در تلویزیونهای LCD نیز از این استاندارد استفاده شود . کنتراست آنها بهبود خواهد یافت.

تلویزیون های OLED 

آنچه که اکثر مردم را از خرید این تلویزیون های همه چیز تمام منصرف می کند ، تصوری است که مردم از قیمت این تلویزیون ها دارند . این طرز فکر که قیمت این تلویزیون ها زیاد است باور غلطی است که بخاطر جدید بودن این تکنولوژی ایجاد شده است . اما اگر یک بار دیگر مزایای این تلویزیون ها را مرور کنید ، به این مهم میرسید که قیمت این تلویزیون ها در مقایسه با کیفیت و مزایایی که دارند چیزی نیست .

البته نا گفته پیداست که تمام تلویزیونهای OLED دارای رزولوشن HDR و4K هستند و طبیعتاً تمامی آنها هوشمند «Smart TV » نیز می باشند. طبیعی است که این امکانات بر قیمت آنها می افزاید . اما نکته ی جالب توجه این است که LCD های بالا رده ی بازار قیمتی برابر OLED دارند . اگر محدودیت بودجه دارید تلویزیونهای LCD پایین رده و میان رده گزینه ی مناسبی برای خرید هستند . اما اگر مشکل کمبود بودجه ندارید ، هیچ چیز جای تلویزیون های OLED را نمی گیرد.

در نهایت

تلویزیون های اولد «OLED» برخلاف باور غلط اکثر مردم ، یکی از مقرون به صرفه ترین انواع تلویزیونها هستند . از ساخت اولین تلویزیون اولد زمان چندان زیادی نمی گذرد ، با گذشت حدود چهار سال ، قیمت این تلویزیونهای تمام عیار حدود هفت هزار دلار افت کرده است . خوشبختانه از مزیت های بزرگ این تلویزیون تازه نفس ، می توان به تغییر رنگ ناچیز در زاویه ها و جهات مختلف اشاره کرد.

همچنین از لحاظ کاهش روشنایی و کاهش رنگ سیاه هم کمترین تغییر را دارد. این در حالی است که تلویزیونهای ال سی دی در جهات وزاویه های مختلف ، مشکل تغییر رنگ زیاد و افزایش سیاهی تصویر را دارند . علاوه بر کاهش قیمت ، ویژگی HDR و 4K  دو مزیت بزرگ  تلویزیونهای OLED هستند.

امیدواریم از خواندن مطلب « مزایا و معایب تلویزیون های OLED چیست ؟ » لذت برده باشید . پاسخ گوی شما هستیم ، لطفا در قسمت نظرات ، سوالات و نظرات خود را بنویسید .

بیشتر بخوانید :

الجیبررسیبرند هاتلویزیون OLEDراهنمای خرید تلویزیونصوتی و تصویریمنتخب سردبیر